top of page

TalentFocus Studiekeuzetest

2 OP DE 3 JONGEREN KIEST VERKEERD

2 op de 3 Hogeschool of Academische studenten (in NL) blijken verkeerd te kiezen en 1/3 stopt zelfs binnen één jaar. Na 2 jaar is bijna de helft gestopt. Het wisselen van studie kost (onnodig) tijd, een hoop frustratie en ook veel geld. Veel jongeren hebben nog geen idee van wat ze willen als ze moeten gaan kiezen.

Waarom is studiekeuze zo ingewikkeld?

BREIN ONTWIKKELING

Bepaalde gedeelten van de hersenen ontwikkelen zich nog volop tussen de 15 en 25 jaar. Hierdoor is het voor je 25e veel lastiger om de gevolgen van keuzes (op de langere termijn) te overzien, je te verdiepen in zaken die niet op korte termijn spelen of het verzamelen van de juiste informatie. Veel jongeren zien daarom tijd steken in goed onderzoek als onnodig. 
 

INFORMATIE VERWERKING

Het verwerken van grote hoeveelheden informatie is ook minder makkelijk onder de 25 jaar. Het is dan ook niet raar als je bij het onderzoeken van ruim 250 bachelor studies al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

KWALITEIT INFORMATIE

Er is onvoldoende objectieve inhoudelijke informatie over studies beschikbaar. Informatie is vaak gekleurd of te algemeen om echt een goed beeld te krijgen. Maar dan moet je wel eerst weten in welke van de 250 bachelor studies je je tijd wilt steken. Open dagen of proef studeren kosten veel tijd.

Het puberbrein is niet geschikt voor het onderzoeken en nemen van zulke grote beslissingen, ook al vinden pubers zelf van wel. 
Jongeren hebben dus hulp nodig.

TalentFocus Studiekeuzetest, simuleert het ideale keuzeproces

Volwassenen zijn gewend om alternatieven te bekijken, voor- en nadelen af te wegen en op basis van deze inzichten dan een afgewogen beslissing te nemen. Jongeren zijn daar niet toe in staat. Om hen te helpen wel de juiste keuze te maken hebben we 2 unieke testen ontwikkeld die hen helpen dit proces wel te volgen, samen noemen we ze de Studiekeuzetest. De uitkomsten zijn direct beschikbaar en geven antwoord op de vraag 'Welke studie past bij mij?'.

Meer dan 10.000 jongeren gingen je voor.

PERSOONLIJKHEIDSTEST

Om te weten wat bij iemand past moeten eerst de sterke en zwakke punten benoemd worden. Van de sterke punten moet je het hebben in de toekomst.

Via de gevalideerde persoonlijkheidstest (PTJ) krijg je hier op professioneel niveau inzicht in.

STUDIE INTERESSE TEST

Het tweede belangrijke inzicht is welke studies iemand inhoudelijk leuk vindt. Studenten vallen namelijk vooral af vanwege de inhoud van een studie.

De Studie Interesse test (SIT) voor Hogeschool of Academisch leidt langs de inhoud van de verschillende studie en welke studies het best aansluiten op de interesses.

DUIDELIJKHEID

Gebruikers aan het woord:

Ilse vwo 6

'De beste test die ik ooit gemaakt heb dankzij brede opties en uitgebreide opties'.

David VWO6

'Ik waardeer het enorm dat jullie dit rapport hebben gemaakt en naar mij hebben opgestuurd. Het rapport is gedetailleerd en duidelijk, enorm bedankt voor deze verhoging van mijn zelfkennis! Ook de 'uitdagingen' waren interessant om te lezen. Ik weet nu wat ik wil'.

Judith VMBO3

'De vragen over de studies vond ik heel nuttig, hierdoor krijg je het idee wat je nou interessant vind'.

Rolinde, ouder

 

'Onze zoon, Benjamin, is bezig met de testen thuis invullen, heel leuk om van de eerste al de resultaten met hem door te nemen! Mooi om hem te herkennen in wat er geschreven staat, zowel de kwaliteiten als de uitdagingen! Eindelijk ook wat rust voor ons, hij weet nu wat hij wil.''.

Bas havo 5

'De tips vind ik heel goed! Het is heel fijn om zoiets bij de hand te hebben, ik heb er echt veel aan'.

Marijn, decaan

 

'De PTJ en SIT waren waardevol voor haar.  Het was best een eye opener voor Anne dat uit de SIT voornamelijk technische studies kwamen. Voor het gemak had ze het EM-profiel gekozen, nu gaan we kijken naar een herprofilering voor haar.  Ze is heel blij met het inzicht.'

 

Joris, havo 5
'Ik wist echt niet wat ik wilde studeren. Al tijdens het maken van de test kreeg ik steeds meer inzicht. Ik kan nu 3 studies gaan onderzoeken die ik echt interessant vind.'

Gerard, student

 

“Nadat ik gestopt was met mijn studie omdat dit de verkeerde keuze bleek wou ik me nu beter oriënteren. Ik vond de tests veel beter dan de tests die op school afgenomen werden. Door de persoonlijkheidstest in combinatie met een test van mijn interesses kwam ik op een hele andere studie uit dan waar ik vanaf de middelbare school voor gekozen had”.

Janet, ouder

'Ik heb een schitterend gesprek gehad met mijn dochter naar aanleiding van de testen. De positieve punten en de valkuilen besproken en de effecten op de favoriete studies. Het rapport maakt heel veel duidelijk voor haar, het geeft haar rust. Ik ga mijn zoon vragen het ook te maken. Ik ben er zelf ook heel blij mee dat ik hiermee mijn kinderen sterker kan maken.'

DE JUISTE RICHTING

De Studiekeuzetest geeft een goed houvast om het onderzoek mee te beginnen. Het brengt het aanbod van ruim 250 bachelor studies terug naar 3 of 4. Op deze wijze kunnen gericht de studies die het beste passen verder onderzocht worden, bijvoorbeeld door open dagen en/of proef studeren

 

De test kan zelfstandig gemaakt worden of in samenwerking met de school of een adviseur. Blijft niet langer twijfelen, neem je onzekerheid weg en start nu nog met het oplossen van het probleem. Krijg inzicht in welke studie bij je past.

Resultaat garantie

Ruim 10.000 duizend jongeren hebben deze test gemaakt. Gezamenlijk op scholen, via adviseurs of zelfstandig. Iedere keer bewijst de test zijn waarde, bij 97% van gemaakte testen komen de studies naar voren die iemand interessant vindt. Mocht er onverhoopt toch nog een onduidelijkheid zijn na het maken van de test dan helpen we je verder om er het best haalbare resultaat uit te halen.

bottom of page