top of page

Ouders

33% VALT AF IN HET 1e JAAR

2 op de 3 Hogeschool en Academie studenten (in NL) blijken verkeerd te kiezen en 1/3 switcht binnen of na één jaar. Na 2 jaar is het bijna de helft. Het wisselen van studie kost (onnodig) tijd, een hoop frustratie en ook geld. 

Waarom is studiekeuze zo ingewikkeld?

BREIN ONTWIKKELING

Bepaalde gedeelten van de hersenen ontwikkelen zich nog tussen de 15 en 25 jaar. Hierdoor is het voor je 25e veel lastiger om de gevolgen van keuzes (op de langere termijn) te overzien. Daarnaast kunnen ze vaak de concentratie niet opbrengen om het zelf te doen en de urgentie goed in te schatten.

MISLEIDENDE TESTEN

Jongeren worden vaak doorverwezen naar sites met gratis testen. Deze testen zijn meestal eenvoudige beroepskeuzetesten die voor volwassenen zijn gemaakt. Jongeren herkennen zich vrijwel nooit in de uitslag en konden de test ook makkelijk sturen. Hierdoor hechten ze er geen waarde aan en werkt het eigenlijk verwarrend.

INFORMATIE VERWERKING

Het verwerken van grote hoeveelheden informatie is ook minder makkelijk onder de 25 jaar. Het is dan ook niet raar als je bij het onderzoeken van ruim 450 studies al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

En als het moeilijk wordt is er vaak voldoende afleiding om iets anders belangrijker te vinden.

BESCHIKBARE HULP

Alle partijen die met studiekeuze bezig zijn, jongeren, ouders en decanen, denken dat de ander het wel oppakt. Over het algemeen krijgen decanen te weinig tijd en middelen om iedere leerling te kunnen helpen. Zij richten zich daarom op het proces en de grote lijn. Sturing en begeleiding vanuit ouders zou een welkome aanvulling zijn.

KWALITEIT INFORMATIE

Er is onvoldoende objectieve inhoudelijke informatie over studies beschikbaar. Informatie op websites van opleidingsinstituten is vaak gekleurd of te algemeen om echt een goed beeld te krijgen. En open dagen of proef studeren kosten veel tijd.

Het is belangrijk  eerst te weten in welke van de ruim 250 Hogeschool of Academische studies tijd en energie in het bezoeken van open dagen gestoken gaat worden.

EIGEN KENNIS BEPERKT

Er is veel veranderd sinds dat u zelf studeerde. Het aantal bachelor en mbo studies is verveelvoudigd. Zelfs voor u is het een enorme klus om alle studies te evalueren.  Daarnaast is het voor veel ouders moeilijk om hun eigen voorkeuren uit te schakelen. Uw voorkeuren zouden wel eens heel goed niet de voorkeuren van uw kind kunnen zijn.

Hoe in te zetten?

Studiekeuze blijft altijd een eigen keuze. Uw zoon of dochter zal zelf de studie moeten kiezen en zelf achter de keuze moeten staan. Omstanders kunnen helpen om de juiste weg te vinden. De Studiekeuzetest is hiervoor gemaakt. Hij geeft inzicht in de persoonlijkheid en in de studie-interesses. U kunt daarna zelf de uitkomsten interpreteren of hulp vragen van de decaan of een adviseur. 

De TalentFocus Studiekeuzetest is de meest voordelige en snelle manier om op een professioneel niveau de juiste inzichten te krijgen.

Janet, ouder

'Ik ben naar alle open dagen mee geweest van het mbo en het hbo met mijn kinderen. En daar ziet alles er fantastisch uit. Bij iedere opleiding denk je dan 'wow', dit is het. Maar uiteindelijk blijkt je kind er niet geschikt voor te zijn. Met deze test kan je veel gerichter open dagen gaan bezoeken, je weet dan dat het bij ze past.'

Monique, ouder

'De persoonlijkheidstest was treffend zoals hij eruit kwam. Maar bij de studiekeuzetest kregen wij gewoon kippevel toen we de top 5 zagen: alle studies waar hij interesse in had, stonden erin vermeld!'

Mijn kanaal

Mijn kanaal

Nu bekijken

Download ons gratis e-book.

7 tips die helpen om uw kind te begeleiden tijdens het proces van studiekeuze.

Al meer dan 1750x gedownload.

bottom of page